زخم پوستی, مقالات

چگونه زخم بستر می گیریم؟

زخم بستر نوعی آسیب پوستی می باشد که به دلیل کمبود جریان خون ایجاد می شود، همچنین ممکن است آن را به نام آسیب فشاری و یا زخم فشاری بشناسید. اما شاید از خودتان بپرسید چگونه به این نوع زخم دچار می شویم؟ در پاسخ باید بگویم که پوست زمانی که میمیرد، دچار زخم باز می شود و در نتیجه به این بیماری دچار می شوید. بهتر است بدانید که کاهش جریان خون و آسیب ناشی از آن به دلیل فشار می باشد که این فشار با مالش (اصطکاک)، رطوبت، تغییر الگوی جریان خون و کشیدن روی پوست ترکیب می شود. آسیب های فشاری اغلب در قسمت های استخوانی بدن رخ می دهد و شامل باسن، پاشنه، پایه ستون فقرات (دنباله)، تیغه های شانه، پشت و کناره های زانو و پشت سر می باشد. در ادامه قصد داریم تا شما را با بیشتر با این بیماری آشنا سازیم، پس با ما همراه شوید.

چه مواردی باعث زخم بستر می شود؟

صدمات ناشی از فشار زمانی رخ می دهد که شما به تخت یا صندلی محدود می شوید و به طور منظم موقعیت خود را تغییر نمی دهید. هنگامی که به ندرت حرکت می کنید، وزن بدن شما جریان خون را به بازوها، پاها، گردن و پشت شما محدود می کند. فقدان جریان خون در پوست و بافت‌ های زیر پوست ممکن است باعث شکسته شدن آن ‌ها تا زمانی که زخمی ظاهر شود، شود.

چه کسانی در معرض زخم بستر می باشند؟

افرادی که بیشترین خطر ابتلا به این نوع بیماری را دارند، کسانی هستند که بیشتر از ویلچر استفاده می کنند یا کسانی که باید برای مدت طولانی در رختخواب بمانند. زخم بستر اغلب در قسمت هایی از بدن که پوست بین استخوان و سطحی مانند ویلچر یا تشک له می شود، رخ می دهد. آسیب های فشاری می توانند به سرعت ایجاد شوند، همچنین گاهی اوقات فقط در چند ساعت بدون حرکت رخ می دهد. صدمات ناشی از فشار بیشتر در افراد مسن رخ می دهد، به ویژه آنهایی که در خانه های سالمندان زندگی می کنند. مطالعات نشان می دهد که بیش از 1 نفر از هر 10 ساکن خانه سالمندان دچار زخم بستر می شوند. همچنین افراد به دلایل زیر نیز می توانند دچار زخم بستر شوند که شامل موارد زیر می باشد:
-یک بیماری طولانی مدت (مزمن) مانند دیابت داشته باشید
-نداشتن تغذیه کافی (کم تغذیه)
-پوستی شکننده داشته باشید
بهتر است بدانید که در صورت یافتن و درمان سریع، زخم بستر باید در عرض چند هفته بهبود یابد. اما اگر درمان نشود، می تواند به سرعت بدتر شود.

 

 

علائم زخم بستر

علائم زخم بستر چیست؟

زخم بستر بیشتر به صورت لکه های آبی، ارغوانی یا قرمز بر روی بدن شروع می شود و با مرور زمان بدتر می شود. سپس زخم ها عفونی شده و عمیق تر می شوند تا زمانی که به ماهیچه، استخوان یا مفاصل برسند.
آسیب ‌های فشاری در قسمت ‌هایی از پوست که نزدیک ‌ترین نقطه به استخوان هستند و چربی کمی دارند، دیده می ‌شوند که شامل پاشنه پا، باسن، آرنج، مچ پا، پشت، پایه ستون فقرات و شانه ها می شود. پوست آسیب دیده ممکن است احساس گرما، بوی بد و متورم به نظر برسد و اگر عفونت به جریان خون سرایت کند، تب، لرز یا گیجی ایجاد می شود. اگر درمان نشود، یک وضعیت بسیار جدی به نام شوک سپتیک ممکن است رخ دهد.

مقاله بهترین پماد برای زخم بستر برای مطالعه بیشتر

زخم بستر چگونه تشخیص داده می شود؟

همانطور که می دانید این بیماری می بایست توسط پزشک متخصص تشخیص داده شود. پزشکان می توانند در بیمارستان به پاکسازی و لباس پوشیدن شما کمک کنند. اما اگر در خانه محدود به رختخواب هستید، حتما مراقب هر گونه لکه قرمز یا زخم روی بدن خود باشید و از خانواده و دوستانی که به دیدن شما می آیند بخواهید نواحی آسیب دیده را بررسی کنند.

چگونگی پدید آمدن زخم بستر

این بیماری به شکل های زیر بر روی بدن ایجاد می شوند:

– یک ناحیه قرمز، آبی یا ارغوانی ابتدا مانند کبودی بر روی پوست ظاهر می شود. ممکن است در هنگام لمس کردن گرما احساس شود و یا سوزش و خارش داشته باشد.
– کبودی تبدیل به یک زخم باز می شود که شبیه ساییدگی یا تاول می باشد. پوست اطراف زخم بستر ممکن است تغییر رنگ دهد.
– زخم عمیق می شود و شبیه یک دهانه می باشد. همچنین اغلب لکه های تیره پوست در اطراف لبه ها وجود دارد.
-همچنین آسیب به ماهیچه، استخوان یا مفاصل گسترش می یابد و می تواند باعث عفونت استخوانی جدی به نام استئومیلیت شود. در ضمن می تواند منجر به یک عفونت خونی احتمالاً تهدید کننده زندگی به نام سپسیس شود.

 

 

این مقاله نیز می تواند مفید باشد: درمان زخم دیابتی

زخم بستر چگونه درمان می شود؟

بهتر است بدانید که زخم بستر حتی در مراحل اولیه باید فورا درمان شود. چرا که با گذر زمان روز به روز بدتر می شود. برای درمان خانگی این بیماری می توانید پا یا ناحیه نزدیک قسمت آسیب دیده بدن را با یک بالش یا بالشتک فوم نگه دارید که به کاهش فشار روی ناحیه کمک می کند تا باعث بهبودی زخم شود. مناطق در معرض خطر اصطکاک را می توان با تالک ساده پودر کرد تا کمک کند. همچنین پانسمان‌ های خاصی وجود دارد که می‌توان آن را برای محافظت از ناحیه از آسیب بیشتر اعمال کرد. همچنین اگر آسیب به زخم باز تبدیل شده است، دستورالعمل های پزشک متخصص را در مورد نحوه تمیز کردن ناحیه برای جلوگیری از عفونت دنبال کنید. به طور کلی، برای درمان زخم بستر با نمک یا آب شور تمیز می شوند تا بافت مرده از بین برود.

آیا می توان از شیوع زخم بستر جلوگیری کرد؟

اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که در بستر استراحت هستید، برای جلوگیری از شیوع زخم بستر، حداقل هر 2 ساعت یکبار با تغییر وضعیت بدن خود، فشار وارده بر پوست را کاهش دهید. بررسی کنید که ملافه صاف باشد و یک پا روی پای دیگر قرار نگیرد. اگر به یک طرف دراز کشیده اید یک بالش بین پاهای خود قرار دهید. پاشنه های خود را کمی از روی تشک با یک پد یا فوم در زیر پاها بلند کنید (از پد های دوناتی شکل استفاده نکنید).
در صورت استفاده از ویلچر هر 10 تا 15 دقیقه موقعیت ها را تغییر دهید. اگر این مورد امکان پذیر نیست، از کسی بخواهید حداقل ساعتی یک بار شما را حرکت دهد. همچنین اگر به بیماری عصبی عضلانی مبتلا هستید، جابجایی روی صندلی چرخدار در زمان‌های خاص ممکن است برای شما مفید باشد. این موضوع می تواند فشار روی باسن شما را کاهش دهد. در ضمن بهتر است بدانیدکه انجام “پشاپ” با ویلچر نیز می تواند بسیار موثر باشد.
اما اگر بی تحرک هستید به خرید یک تشک بادی متناوب فکر کنید، چرا که می تواند فشار وارده بر پوست را تا حد زیادی کاهش دهد. این نوع تشک دارای سلول هایی است که به طور متناوب باد و باد می شوند تا گردش خون افزایش یابد. در ضمن شما می توانید جهت درمان این بیماری به کلینیک زخم اهواز مراجعه کرده و زخم بستر خود را درمان نمایید.

درمان خانگی زخم بستر

حتما از خودتان می پرسید که چگونه در منزل می توان این بیماری را کنترل کرد. در ادامه به نکات مهم در رابطه با درمان خانگی زخم بستر می پردازیم:

-اگر کسی را که بی حرکت است بلند می کنید، به جای کشیدن دست ها یا پاهای فرد، از ملحفه یا تسمه یا وسیله بالابر استفاده کنید. این به این دلیل است که پوست اغلب شکننده می باشد و به راحتی آسیب می بیند.
-به طور کلی از پوست به خوبی مراقبت کنید و مناطق آلوده را فوراً با آب گرم (نه داغ) و صابون بشویید. پوست خشک را مرطوب کنید، چرا که گرم و خشک نگه داشتن پوست حیاتی می باشد. بهتر است بدانید که رطوبت بیش از حد می تواند خطر ابتلا به عفونت پوست را افزایش دهد.
-یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید و 8 تا 10 فنجان آب در روز بنوشید. این به شما کمک می کند هیدراته نگه دارید و خون را به درستی جریان دهید که به جلوگیری از ایجاد زخم کمک می کند.
-در صورت امکان روزانه ورزش کنید. اگر بی حرکت هستید، از مراقبین خود بخواهید اندام شما را به آرامی حرکت دهند تا ورزش کنند.
-سیگار نکشید و از دود سیگار دوری کنید که به منظور بهبود زخم و سلامت پوست کمک فراوانی می کند.

سوالات متداول

۱-آیا زخم بستر قابل درمان است؟

بله، زخم بستر در مراحل مختلف قابل درمان است، اما نیاز به مراقبت و درمان مناسب دارد.

۲-چه عواملی می ‌تواند باعث ایجاد زخم بستر منجر شوند؟

عواملی مانند فشار طولانی مدت بر نقاط فشار، انخفاض جریان خون، تغذیه نامناسب و عفونت ‌ها می ‌توانند به ایجاد زخم بستر منجر شوند.

۳-چه مراحلی برای پیشگیری از زخم بستر وجود دارد؟

تغییر موقعیت بدن، استفاده از تخت مخصوص، مراقبت از پوست و اعضا، تغذیه سالم و استفاده از وسایل محافظ می ‌تواند به پیشگیری از زخم بستر کمک کند.

۴-زخم بستر چه علائمی دارد؟

قرمزی، تورم، درد، خارش، تغییر رنگ و درجه حرارت پوست، خشکی و ترشحات از میان آوردن پوست از علائم رایج زخم بستر می باشد.‌

۵-چه روش ‌هایی برای درمان زخم بستر وجود دارد؟

تغییرات در فشار و موقعیت، مراقبت از پوست، استفاده از باند های خاص، تغذیه مناسب، استفاده از دارو ها و درمان عفونت ‌ها از جمله روش ‌های درمان زخم بستر می ‌باشند.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

مدیریت کلینیک زخم : 09168403168
 تماس و نوبت دهی 1 : 09058131039
تماس و نوبت دهی 2 : 06133372066☎

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *