مقالات

ملانوم

ملانوم

ملانوم ضریب میزان وقوع این نوع سرطان پوست در مردان به نسبت زنان 13 به 10 است. بروز این بیماری پس از رسیدن فرد به مرز 40 سالگی بیشتر می شود و در دسته افراد بالای 70 سال بسیار بالا تر از سایر افراد است. این مشکل معمولا در نواحی از پوست رخ می دهد که بیشتر از همه در معرض نور خورشید قرار می گیرند، به خصوص صورت، گردن، ناحیه بی موی سر، پشت دست ها و انتهای پا (ناحیه ساق). ریسک رشد و پیشرفت این تومورها حدود 0.5 درصد برای کارسینوم سلول پایه و 2 تا 5 درصد برای بیماران کارسینوم سلول سنگفرشی است. حدود 90 درصد از بیماران سرطان ملانوم خوش خیم پوست به صورت کاملا موفق درمان می شوند. فاکتورهای اصلی موثر در بروز این بیماری، قرار گرفتن در معرض افتاب و تشعشعات رادیو اکتیو فرا بنفش هستند و همچنین بیشتر در سفید پوست ها این تومورهای سرطانی پوست ایجاد می شوند.

ملانوم

ملانوم خوش خیم چیست؟
بیماری سرطان ملانوم خوش خیم پوست در لایه های بیرونی پوست به وجود می آید و در بین افراد بسیار شایع است. 74 درصد از بیماران سرطان ملانوم پوست خوش خیم از کارسینوم سلول پایه رنج می برند که معمولا از آن با نام زخم های جوانی یاد می شود. 23 درصد آن ها نیز با کارسینوم سلول سنگفرشی همراه هستند و سه درصد باقی مانده گروهی مختلط از انواع نادر سرطان های پوست هستند.
ضریب میزان وقوع این نوع سرطان پوست در مردان به نسبت زنان 13 به 10 است. بروز این بیماری پس از رسیدن فرد به مرز 40 سالگی بیشتر می شود و در دسته افراد بالای 70 سال بسیار بالاتر از سایر افراد است.
این مشکل معمولا در نواحی از پوست رخ می دهد که بیشتر از همه در معرض نور خورشید قرار می گیرند، به خصوص صورت، گردن، ناحیه بی موی سر، پشت دست ها و انتهای پا (ناحیه ساق). ریسک رشد و پیشرفت این تومور ها حدود 0.5 درصد برای کارسینوم سلول پایه و 2 تا 5 درصد برای بیماران کارسینوم سلول سنگفرشی است. حدود 90 درصد از بیماران سرطان ملانوم خوش خیم پوست به صورت کاملا موفق درمان می شوند.
فاکتور های اصلی موثر در بروز این بیماری، قرار گرفتن در معرض آفتاب و تشعشعات رادیو اکتیو فرا بنفش هستند و همچنین بیشتر در سفید پوست ها این تومور های سرطانی پوست ایجاد می شوند. مراکز آماری تخمین زده اند که 50 الی 90 درصد از بیماران مبتلا به کارسینوم سلول پایه و 50 الی 70 درصد از بیماران کارسینوم سلول سنگفرشی به دلیل تشعشعات فرا بنفش (UV) به سرطان مبتلا شده اند.
کارگرانی که در محیط آزاد کار می کنند حدود 43 درصد بیشتر از سایر افراد احتمال ابتلا به کارسینوم سلول پایه را دارند و همچنین ریسک بروز کارسینوم سلول سنگ فرشی در آن ها 77 درصد بیشتر از افراد معمولی است.
از جمله فاکتورهای احتمالی در بروز سرطان ملانوم خوش خیم پوست می توان به سابقه قبلی سرطان پوستی، پسوریازیس و بیماری بوئن اشاره کرد. علاوه بر این قرار داشتن در معرض مواردی نظیر معادن ذغال سنگ، دود، روغن های معدنی، آرسنیک و احتمالا کریوزوت ها و پالایش نفت نیز می تواند در بروز این نوع سرطان پوست در افراد تاثیر قابل توجهی داشته باشد.

علائم ملانوم چیست؟
علائم بیماری سرطان ملانوم خوش خیم پوست عبارتند از:
کارسینوم سلول پایه
نواحی پوست پوست شده بر روی بدن که درمان نمی شوند
زخم ها و بیرون زدگی های قرمز یا صورتی که درمان نمی شوند
توده ای صاف با ظاهر مرواریدی
زخم های نازکی و حساسی که خون ریزی کرده، خارش می دهند و پاره می شوند و یا گاهی اوقات باز شده و به زخم تبدیل می گردند
کارسینوم سلول سنگفرشی
نواحی پوست پوست شده و زخم های درمان نشدنی روی بدن
ناحیه ای از پوست که سخت و پوسته دار باشد که گاهی اوقات حساس است و ممکن است خون ریزی کند.

تشخیص سرطان ملانوم پوست خوش خیم:
مرحله تشخیص این نوع از تومور سرطانی پوستی معمولا شامل بیوپسی پوست و احتمالا درماتوسکوپی می شود که توسط پزشکان معالج و مراکز تخصصی پوست و مو صورت می گیرد.

درمان سرطان ملانوم خوش خیم پوست:
درمان این نوع از تومور سرطانی به فاکتور های مختلفی در فرد بستگی دارد. از جمله این فاکتور های تاثیر گذار می توان به موارد زیر اشاره داشت:
نوع سرطان پوستی
اندازه و محل قرار گیری تومور سرطانی
مرحله پیشرفتی از بیماری سرطان در پوست فرد بیمار

1- عمل جراحی: انجام عمل جراحی به اندازه و محل قرار گیری تومور در پوست بستگی دارد. درمان به صورت جراحی در مرحله اول یک بیوسپی برشی برای حذف ضایعه و محیط اطراف بافت سالم است که معمولا این کار برای تومور های کوچک و خوش خیم کافی خواهد بود و نیازی به مراحل بعدی جراحی نیست.
2- درمان فوتودینامیکی:در این روش از منابع نوری به همراه داروهای حساس کننده بدن به نور استفاده می شود تا سلول های سرطانی را از بین ببرند. این روش بیشتر برای تومورهای مصنوعی و بزرگ تاثیر مناسبی دارد.
3- پرتو درمانی (رادیو درمانی):رادیو درمانی یا پرتو درمانی یکی از پر استفاده ترین و موثرترین روش های درمانی بیماری سرطان ملانوم خوش خیم به شمار می رود. این بیماری معمولا همانطور که بالاتر نیز ذکر کردیم در نواحی خاصی از بدن که به در معرض نور خورشید قرار دارند اتفاق می افتد، از جمله صورت و گردن و انجام عمل جراحی در این نواحی منجر به تغییر حالت و چهره افراد می شود که به راحتی در گذر زمان از بین نمی رود.
4- شیمی درمانی:شیمی درمانی موضعی گاهی اوقات برای کارسینوم های سلولی پایه یا کارسینوم سلولی سنگ فرشی مورد استفاده قرار می گیرد. این روش شامل استفاده از یک کرم حاوی داروی شیمی درمانی بر روی ناحیه مربوطه با نام فلوروراسیل می شود.
5- ایمن درمانی (ایمونو تراپی): از ایمن درمانی یا ایمونو تراپی معمولا برای مراحل اولیه و سطحی کارسینوم سلول پایه و بیماری گوئن استفاده می شود که این روش شامل استفاده از یک کرم حاوی ایمیکویمود بر روی ناحیه آلوده و درگیر تومور سرطانی می شود.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *