مقالات

تروما

تروما

تروما

تروما ضربه یا تروما : در دانش پزشکی به هر نوع آسیب دیدگی، ضربه، جراحت، شوک و آسیب و حادثه  وارد شده به بدن انسان گفته می‌شود با این شرط که از خارج به بدن وارد شود و عامل درونی یا بیماری در بدن علت ایجاد آسیب نباشد. اهمیت تفاوت این دو مبحث در اورژانس و فوریت‌های پزشکی مشخص می‌شود؛ مثلاً در برخورد با بیمار دچار سنکوپ یا شوک، اگر عامل آن بیماری باشد، امدادگر به‌آسانی می‌تواند اقدام به جابجایی بیمار کند ولی در شرایط تروما، به علت وجود احتمال آسیب‌های شدید مانند قطع نخاع، هرنوع جابجایی و حرکتِ بیمار بدون ساپورت و ثابت نمودنِ اندام‌های متحرک و توسط اشخاص ناوارد ممنوع است. تروما اگر شدید باشد شخص را به مداوای سریع اورژانسی نیازمند می‌سازد.
“تروما ششمین عامل آماری در علل مرگ شمرده می‌شود.”

دسته‌بندی
تروما را می‌توان براساس محل آسیب مانند ترومای سر، ترومای شکم و جُز اینها تقسیم‌بندی کرد یا بر اساس وی‍ژگی‌های عاملِ ایجادکننده تروما مانند ترومای نافذ شکم (مثلاً با شیء بُرنده) یا ترومای غیرنافذ (بلانت) و همچنین ترومای حرارتی یا فشاری (باروتروما) و جُز اینها نام‌گذاری کرد.

زخم تروما
جراحات شدید ایجاد شده بر روی بافت نرم پوست، با عنوان زخم تروما شناخته می شوند. ساییدگی ها، بریدگی ها و پارگی ها، جزء زخم های تروما هستند، و احتمال عفونی شدن آن ها در صورتی که تحت درمان قرار نگیرند، وجود دارد.
این زخم ها به دنبال تصادف و یا افتادن بر روی زمین، ایجاد می شوند.
ساییدگی ها: این قبیل زخم ها همان طور که از نامشان پیداست، در پی ساییدگی پوست با سطوح مختلف ایجاد می شوند. مانند  ساییدگی های زانوها در زمان افتادن از دوچرخه.
بریدگی ها: بریدگی ها به دنبال تماس پوست با اشیای تیز و برنده ایجاد می شوند. از آن جایی که این زخم ها به دنبال تماس پوست با اشیای تیز و برنده ایجاد می شوند، احتمال عفونی شدن زخم نیز بسیار بالا می باشد و به همین خاطر بایستی نسبت به درمان زخم سریع اقدام شود.
علائم و نشانه های زخم های تروما

خونریزی

درد و تورمی که ممکن است با تغییر رنگ پوست ناحیه نیز همراه باشد

در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر، سریعا نسبت به درمان زخم اقدام کنید:

تغییر سطح هوشیاری

مشکلات تنفسی

خونریزی های شدید و غیر قابل کنترل

تهوع

گاهی ممکن است این زخم ها با ساده ترین اقدامات مانند:
توقف خونریزی ، تمیز کردن زخم ، پانسمان کردن زخم جهت پیشگیری از بروز عفونت درمان شوند، و یا اینکه در موارد حاد، نیاز به جراحی باشد. تمامی این اقدامات به دلیل زدودن مواد زائد و اضافی از روی زخم و هم چنین پیشگیری از عفونت انجام می شوند.

جهت پیشگیری از بروز زخم های تروما، توصیه می شود افرادی که ورزش های خاصی را دنبال می کنند، از وسایل محافظ مانند زانو بند استفاده کنند، تا در صورت زمین خوردن احتمال بروز چنین زخم هایی به حداقل برسد. هنگام رانندگی نیز سرنشینان باید کمربند ایمنی را ببندند تا خطرات ناشی از تصادفات احتمالی نیز کاهش یابد.

تولید مجدد بافت و پوست تازه بعد از آسیب و جراحت، یکی از ویژگی های منحصر به فرد پوست می باشد. با این وجود، سرعت این روند به شدت آسیب و زخم بستگی دارد. در صورت انجام جراحی، روند بهبود و جذب بخیه ها کمی طولانی تر خواهد بود.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *