بیمارانی که مجبورند برای مدتی طولانی در بستر درمان باقی بمانند و قادر به تغییر موقعیتشان در بستر نیستند در صورتی که تدابیر لازم برایشان در نظر گرفته نشود مبتلا به زخم بستر خواهند شد.تشک مواج در واقع نوعی از تشک های بادی است با این تفاوت که این تشک ها همانطور که از نامشان پیداست توسط نیروی باد در حرکت هستند و بالا و پایین میروند که با این کار سطح تکیه گاه بدن بیمار را تعویض میکنند و باعث جکوگیری و یا کمک به بهبود زخم بستر میشوند.
تشک های مواج برقی
زخم های فشاری که با عنوان زخم بستر نیز شناخته می شوند در نتیجه ی کاهش جریان خون در بخش های استخوانی بدن مانند دنبالچه – پاشنه – سر و آرنج بوجود می آید. بیمارانی که مجبورند برای مدتی طولانی در بستر درمان باقی بمانند و قادر به تغییر موقعیتشان در بستر نیستند در صورتی که تدابیر لازم برایشان در نظر گرفته نشود مبتلا به زخم بستر خواهند شد. مطابق با شبکه ی تحقیقاتی آسیب های نخاعی زخم های بستر در رده های ۱(زخم بستر سطحی) تا ۴ (ایجاد عفونت و خطر مرگ) بسته به شدت آسیب وارده دسته بندی می شوند. استفاده از پدهای مواج برقی از بروز زخم بستر نوع ۱ جلوگیری کرده و قاعدتا مانع از پیشرفت زخم بستر به سطوح بالاتر می شود.
نواحی تحت فشار :
ناحیه باتکس ( باسن ) _ پاشنه پا _ آرنج ها
علائم :
علائم اولیه شامل: حس حرارت در ناحیه تحت فشار _ مشاهده قرمزی . به چنین زخمی زخم درجه یک میگویند.
زخم درجه ۲ : می توان یک زخم کوچک را با قرمزی و التهاب مشاهده کرد.
زخم درجه ۳ : عضلات را در بر می گیرد و شامل چرک و سلولهای مرده است .
زخم درجه ۴: آن قدر عمیق است که به استخوان رسیده و آن را نیز درگیر کرده است .
توجه داشته باشید که زخم بستر مانند کوه یخ است یعنی بافتهای زیرین بیشتر از آن چه به نظر میرسد، درگیر شده اند .
پیشگیری :
پیشگیری از زخم بستر بسیار آسان است .
۱) جابجا کردن بیماری که قادر به حرکت نیست روی تشک به ۴ طرف طی شبانه روز ( هر هشت ساعت حداقل یک بار)
۲) ملافه تشک نباید خیس باشد . نباید سر باشد تا مریض روی آن سر بخورد زیرا باعث اصطکاک پوست و آسیب آن می شود . نباید چروک باشد
۳) کنترل مداوم نواحی تحت فشار از نظر حرارت و خون رسانی بافت با لمس ناحیه . محل نباید داغ باشد . اگر انگشت خود را روی آن کمی فشار دادید و بر داشتید باید سریع صورتی شود .
۴) ماساژ مداوم نواحی تحت فشار .
۵) استفاده از تشک های هوا که فشار را یک نقطه متمرکز نمی کنند.
تشک مواج
تشک مواج وسیله ای است برای جلوگیری از زخم بستر . اجزای تشک مواج از یک عدد موتور کمپرس هوا و یک عدد تشک باد شونده تشکیل می شود و کاربرد این تشک در بیمارانی که بستری هستند و از تحرک کمی برخوردارند بسیار مفید است. تشک مواج به وسیله ۲ کانال مجزا فشار وزن بیمار بر روی بستر را در نقاط مختلف بدن جابه جا می کند و بدین وسیله از ثابت ماندن تمام فشار وزن بیمار در یک نقطه خاص جلوگیری می کند. تشک های مواج در مدل هایی به اصطلاح تخم مرغی و سلولی و سنسوری موجود است. مدل های تخم مرغی برای بیمارانی تا وزن ۹۰ کیلوگرم و به مدت بستری حداکثر یکسال مفید است و مدل های سلولی برای بیمارانی تا وزن ۱۲۰ کیلوگرم و به مدت بستری حداکثر ۴ سال و مدل های سنسوری برای بیمارانی که چندین سال متوالی بستری هستند کاربرد دارد.
طرز استفاده از تشک های مواج:
تشک های مواج باید بر روی تشک هایی که نه بسیار نرم و نه بسیار سفت هستند مورد استفاده قرار گیرند (مانند تشک خوشخواب و یا ۳ پتو روی هم بر روی زمین ). لازم به ذکر است که تشک هایی که بسیار نرم هستند باعث از بین رفتن کارایی تشک های مواج و تشک هایی که بسیار سفت هستند باعث آسیب رسیدن به بیمار می شوند. برای راه اندازی دستگاه باید ۲ شیلنگ دستگاه را از یکسو به ۲ خروجی موتور کمپرس و از سوی دیگر به ۲ ورودی تشک متصل کرد. دستگاه را روشن کرده و به مدت ۲۰ دقیقه صبر کنید و بعد یک ملحفه بر روی تشک پهن کنید و بیمار را روی تشک بخوابانید. لازم به ذکر است که موتور کمپرس دستگاه باید شبانه روز روشن باشد و هر ۲ شبانه روز یک ساعت به دستگاه استراحت دهید در ضمن مصرف برق این دستگاه ها مانند یک لامپ کم مصرف می باشد پس نگران پول برق نباشید.
نکاتی درباره تشک مواج (تشک زخم بستر):
تشک هایی تحمل وزن آنها پایین تر از بیمار شما می باشد استفاده نکنید زیرا اینکار به سلول های باد فشار آورده و ضمن خرابی باعث میشود تا عملکرد آنها ضعیف تر گردد و سلول های باد توانایی باد و خالی کردن وزن شخص را نداشته باشند و بدن بیمار شما زخم گردد و یا زخمش بیشتر شود.
دقت شود تا تشک بیمارستانی مواج در جایی نزدیک به مواد اشتعال زا و یا حرارت خیلی بالا و مستقیم قرار نداشته باشد.
در صورتی که قسمتی از تشک سوراخ شد با لوازم مخصوص تعمیرات آن را تعمیر کنید و از چیز دیگری استفاده نکنید. اگر لوازم تعمیرات تشک مواج بیمار را نداشتید میتوانید با پرداخت مبلغی جزئی از شرکت دریافت کنید پس از چسب های آسیب زا در بازار استفاده نکنید. در صورتی که نتوانستید تشک مواج را تعمیر کنید این کار را به خود شرکت واگذار کنید.
چگونه از تشک مواج مراقبت کنیم تا دیر تر دچار آسیب شود؟
سعی کنید شلنگ های مرتبط به پمپ و تشک مواج شما بدون هیچ گونه تاب خوردگی و خمش باشند تا به پمپ باد تشک فشار وارد نشود.
دو پایه زیر پمپ باد برقی تشک وجود دارد که جهت تردد هوا زیر پمپ است اینکار کمک به داغ نشدن پمپ میکند، حتما پایه ها را روی زمین باز نگه دارید تا به پمپ شما فشار وارد نکند.
مواقعی که بیمار شما از تشک مواج خود استفاده نمیکند پمپ باد را خاموش کنید تا استراحت کند.
پمپ های باد تشک مواج توسط مهر شرکت 18 ماه ضمانت دارند، شما بهیچ وجه نمیتوانید پمپ را باز نمایید چرا که از ضمانت خارج میشود در ضمن ضمانت تشک مواج شامل شکستگی و یا استفاده های ناصحیح که مشخص باشند نمیگردد و هزینه ارسال و فرستادن پمپ باد جهت گارانتی بعهده مشتری می باشد.