بیماری هرپس سیمپلکس یک نوع عفونت ویروسی است که توسط ویروس هرپس سیمپلکس (Herpes simplex virus) ایجاد می شود. این ویروس اغلب منجر به ایجاد زخم های بسیار دردناک روی پوست، شفت و مناطق مختلف دیگر بدن می شود. علامت های بارز این بیماری عبارتند از حساسیت، سوزش، و خارش در منطقه آلوده، همراه با ظاهر زخم های دهانی یا جنسی. در ادامه قصد داریم تا شما را بیشتر با این بیماری آشنا سازیم، پس با ما همراه شوید.
بیماری هرپس سیمپلکس به چند نوع تقسیم میشود؟
بهتر است بدانید که ویروس هرپس سیمپلکس به دو نوع تقسیم می شود: هرپس سیمپلکس نوع ۱ (HSV-1) که اغلب عفونت های دهانی را ایجاد می کند، و هرپس سیمپلکس نوع ۲ (HSV-2) که بیشتر با بروز عفونت های جنسی مرتبط می باشد. این بیماری قابل درمان است و درمان به وسیله آنتی ویروس ها و دیگر داروهای مخصوص امکان پذیر است. اما، ویروس هرپس سیمپلکس قابلیت حفظ در اعصاب بدن را دارد و ممکن است به صورت دوره ای بازگردد.
تفاوت بین HSV-1 و HSV-2 چیست؟
HSV-1 از طریق تماس با ویروس در بزاق یا پوست پخش می شود، به همین جهت بیشتر دهان و صورت شما را تحت تأثیر قرار می دهد. اما HSV-2 از طریق تماس جنسی پخش می شود و معمولاً اندام تناسلی شما را تحت تأثیر قرار می دهد.
چه افرادی به هرپس سیمپلکس مبتلا میشوند؟
افراد در هر سنی می توانند به هرپس سیمپلکس مبتلا شوند. اگر:
چندین شریک جنسی داشته اند.
از سنین پایین شروع به رابطه جنسی کرد.
سابقه هرگونه عفونت مقاربتی داشته باشید.
سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشید.
از کاندوم برای مقاربت و بند دندان برای رابطه جنسی دهانی استفاده نکنید.
چه کسانی به HSV-1 مبتلا میشوند؟
هر کسی می تواند HSV-1 را دریافت کند، اما بیشتر افراد در دوران کودکی به این نوع بیماری ممکن است که مبتلا شوند. هنگامی که یک بزرگسال مبتلا به ویروس در تماس نزدیک با کودک باشد، مانند زمانی که یکی از اعضای خانواده کودکی را می بوسد، شیوع می یابد.
چه کسانی به HSV-2 مبتلا میشوند؟
هرپس سیمپلکس نوع ۲ (HSV-2) اغلب به عنوان عفونت جنسی شناخته می شود، زیرا انتقال این ویروس اغلب از طریق روابط جنسی انجام می شود. بنابراین، افرادی که فعالیت جنسی فراوانی دارند، از جمله افرادی که بعد از تغییرات جنسیتی هستند یا روابط جنسی چند گانه دارند، بیشتر در معرض ابتلا به HSV-2 قرار دارند. هرچند که HSV-2 بیشتر با عفونت جنسی مرتبط است، اما این ویروس می تواند از مادر به کودک نیز منتقل شود، به ویژه در زمان زایش طبیعی. به علاوه، انتقال این ویروس از راه های غیر جنسی نیز امکان پذیر است، هرچند این امر اتفاق نادری است. بنابراین، ممکن است هر کسی، با توجه به نوع فعالیت های جنسی یا موارد دیگری مانند انتقال از مادر به نوزاد، به HSV-2 مبتلا شود.
هرپس سیمپلکس چگونه گسترش مییابد؟
بهتر است بدانید که تبخال از طریق تماس نزدیک با فردی که مبتلا به عفونت است گسترش می یابد و ویروس را می توان در پوست و بزاق یافت. اما سوالی که ممکن است برای شما پیش بیاید این است که هرپس سیمپلکس چگونه گسترش می یابد؟ در پاسخ باید بگوییم که افرادی که در صورت زخم به احتمال زیاد بیماری را به شخص دیگری انتقال می دهید و همچنین اگر هیچ گونه علامتی هم نداشته باشید باز هم بیماری را به اشخاص دیگر انتقال خواهید داد.
-افراد ممکن است از طریق HSV-1 مبتلا شوند
-بوس کردن.
-لمس کردن پوست فرد در نزدیکی دهان.
-اشتراک ظروف غذا، بالم لب یا تیغ.
-دقت کنید که با کسی که تبخال دارد رابطه دهانی برقرار نمایید به احتمال زیاد عفونت تبخال به اندام تناسلی شما منتقل خواهد یافت.
-افراد ممکن است از طریق HSV-2 مبتلا شوند
-مقاربت شامل مقعدی، واژینال-آلت تناسلی و واژن-واژن.
-رابطه جنسی دهانی (دادن یا دریافت) با کسی که آلوده است.
-تماس پوست به پوست بدون انزال.
-لمس زخم های باز، از جمله در هنگام شیردهی.
مقاله زخم عفونی برای مطالعه بیشتر
علائم هرپس سیمپلکس چیست؟
بیماری هرپس سیمپلکس همچون دیگر بیماری ها علائمی دارد که در ادامه به بعضی از این علائم اشاره می کنیم:
-زخم های سرد در اطراف لب، دهان یا زبان آنها. آنها ممکن است پوسته پوسته یا شبیه تاول های پر از مایع به نظر برسند.
-زخم در ناحیه تناسلی یا اطراف مقعد آنها.
-گزگز، خارش یا سوزش.
-تب ، غدد لنفاوی متورم یا درد عضلانی.
-درد هنگام ادرار کردن.
زخمهای ناشی از هرپس سیمپلکس چقدر طول میکشد؟
اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که به HSV-1 دچار شده اید، بهتر است بدانید که تاول های ایجاد شده به مرور باز می شوند و قبل از تشکیل پوسته، مایع ترشح می کنند. اما نکته ی بسیار مهم این است که معمولاً در مدت 7 تا 14 روز بهبود می یابند و در این بازه زمانی، زخم ها از ایجاد مراحلی چون قرمزی، تبخال، پوسته پوسته شدن و بهبودی عبور می کنند. این زمان ممکن است متغیر باشد و به عوامل مختلفی مانند سلامت عمومی، سن و دسترسی به درمان مناسب بستگی داشته باشد.
چه چیزی باعث شیوع تبخال میشود؟
هنگامی که ویروس تبخال را دارید، برای همیشه در سلول های عصبی شما باقی می ماند ، حتی اگر هرگز علائمی نداشته باشید. معمولاً غیرفعال است. دقت کنید که یک محرک ممکن است ویروس را فعال کند. این فعال سازی که شیوع نامیده میشود، علائمی مانند زخم ایجاد میکند.
محرک های شایع شیوع عبارتند از:
-تب یا بیماری.
-دوره های قاعدگی .
-قرارگیری در معرض نور خورشید.
-فشار
هرپس سیمپلکس چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشکان متخصص ممکن است هرپس سیمپلکس را بر اساس ظاهر زخم ها تشخیص دهند، به همین علت پزشک شما ممکن است نمونه ای از زخم را بگیرد. چرا که تجزیه و تحلیل آزمایشگاهی نمونه می تواند ویروس هرپس را تایید یا رد کند. نکته ی بسیار مهم این است که تشخیص بیماری هرپس سیمپلکس معمولاً بر اساس علائم بالینی، آزمایش های جداگانه و تاریخچه بیماری انجام می شود. در زیر توضیحاتی در مورد روشهای معمول تشخیص بیماری هرپس سیمپلکس آورده شده است:
-بررسی علائم بالینی: پزشک ممکن است با بررسی علائم بالینی که شامل زخم ها، قرمزی، خارش و سوزش محل عفونت می شود، به تشخیص ابتلا به هرپس سیمپلکس بپردازد.
-آزمایش شریانی پلاسما: این آزمون معمولاً برای تشخیص آنتی بادی های ضد ویروس هرپس سیمپلکس انجام میشود. هر دو نوع ویروس هرپس (HSV-1 و HSV-2) می توانند با این آزمون تشخیص داده شوند.
-آزمایش PCR: آزمون PCR یکی از دقیق ترین روش های تشخیص هرپس سیمپلکس است. این آزمون با استفاده از نمونههای خون یا مایعات بدنی مختلف، ویروس را تشخیص میدهد.
در صورت بودن علائم مرتبط با هرپس سیمپلکس، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا به شما راهنمایی لازم برای تشخیص و درمان این بیماری را ارائه دهد.
هرپس سیمپلکس چگونه درمان میشود؟
در طول شیوع، ممکن است از یک پماد یا کرم ضد ویروسی برای کمک به کاهش علائم و کمک به برطرف شدن سریع تر آنها استفاده کنید، اما توجه کنید که بلافاصله پس از شروع شیوع این بیماری می بایست آن را شروع کنید. بسیاری از افراد مبتلا به HSV-2 از داروهای خوراکی روزانه برای جلوگیری از شیوع بیماری استفاده می کنند. پزشک متخصص شما ممکن است یک داروی موضعی (که روی پوست اعمال می شود) یا داروهای خوراکی مانند:
- آسیکلوویر
- فامسیکلوویر
- والاسیکلوویر
چگونه میتوان علائم بیماری را در طول شیوع HSV-1 (تبخال دهان) کاهش داد؟
شما می توانید جهت درمان این بیماری به کلینیک زخم اهواز مراجعه کنید و هم می توانید با روش های معرفی شده زیر علائم آن را به صورت چشم گیری کاهش دهید:
-کرم های بدون نسخه مانند ال-لیزین، بنزوکائین (Orajel™) یا دوکوسانول (Abreva®).
-داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) .
-شما می توانید بر روی تاول های ایجاد شده یخ قرار دهید.
چگونه می توان بیماری را در طول شیوع HSV-2 (تبخال تناسلی) کاهش داد؟
-اندام تناسلی خود را خشک نگه دارید. زیر شلواری نخی یا دیگر غیر مصنوعی بپوشید و از لباس های تنگ خودداری کنید.
-در یک حمام گرم خیس کنید.
-برای تسکین درد از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) استفاده کنید.
-لیدوکائین 1% یا 2% موضعی ممکن است به عنوان مسکن موضعی استفاده شود.
سوالات متداول
- بیماری هرپس سیمپلکس چیست؟بیماری هرپس سیمپلکس یک عفونت ویروسی است که توسط ویروس هرپس سیمپلکس نوع ۱ (HSV-1) یا نوع ۲ (HSV-2) ایجاد میشود. این عفونت معمولاً با ظاهر زخمها، خارش، سوزش و درد در مناطق مختلف بدن همراه است.
- چه عواملی باعث انتشار بیماری هرپس سیمپلکس میشود؟عواملی که میتوانند به انتقال عفونت هرپس سیمپلکس کمک کنند شامل تماس جنسی، تماس با زخمها یا افراد مبتلا، کمبود سیستم ایمنی، استرس، خستگی، نوروتوکسینها، اشتباهات تجهیزات پزشکی، افراد با سن بالا و عدم رعایت بهداشت شخصی میشود.
- آیا بیماری هرپس سیمپلکس قابل درمان است؟بله، بیماری هرپس سیمپلکس قابل درمان است. درمانهای موجود شامل داروهای ضد ویروسی، محافظت و پرهیز از عوامل تحریککننده، کنترل عوارض و درمان زخمها است.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید.
مدیریت کلینیک زخم : 09168403168☎ تماس و نوبت دهی 1 : 09058131039☎ تماس و نوبت دهی 2 : 06133372066☎ |