مقالات

درمان کیست مویی

کیست های مویی می توانند در هر قسمتی از بدن که دارای مو هستند ظاهر شوند، اما معمولا در قسمت هایی که اصلاح کرده اید ایجاد می شود. بهتر است بدانید که رنگ کیست مویی رشد کرده می تواند قرمز، سفید و یا زرد باشد که بیشتر شبیه یک جوش به نظر می رسد و گاهی اوقات آنقدر بزرگ می شوند که شما می توانید موهای داخل کیست را ببینید. دقت کنید که اگر برآمدگی بزرگتر و یا قرمز تر شود، ترشح کرده و باعث درد می شود و در نتیجه باعث عفونت می شود. در ادامه قصد داریم تا شما را با درمان کیست مویی آشنا کنیم پس با ما همراه باشید.

انواع کیست‌های مویی

کیست های مویی بسته به این که در کجای بدن قرار دارد و به چه شکل هستند می توانند به چند نوع مختلف تقسیم می شود که شامل موارد زیر می باشد:

  1. فولیکولیت
    عفونت فولکول های مو می تواند در هر نقطه از پوست و یا پوست سر ایجاد شود. به نظر می رسد که با نگاه اول آکنه است و ناحیه آسیب دیده نیز ممکن است خارش و به همراه کمی درد  باشد. نکته بسیار مهمی که وجود دارد این است که گاهی اوقات یک وان آب گرم کثیف و یا برس شست وشو نیز باعث وجود این بیماری شود. در نتیجه فولیکولیت یک بیماری شایع است که برآمدگی تیغ بر ناحیه ریش شما تاثیر می گذارد. این بیماری در 60درصد افراد با پوست تیره رخ می دهد و زمانی اتفاق می افتد که موهای تراشیده شده رشد می کند و به داخل پوست منحنی شکل شده و باعث ایجاد التهاب می شود.
  2. تری شیلم (کیست پیلار)
    یکی دیگر از بیماری های شایع پوستی کیست پیلار است. این کیست ها در ریشه مو ایجاد می شوند و معمولا در پوست سر یافت می شوند. جالب است بدانید که این نوع کیست معمولا در زنان میانسال رشد می کنند.
  3. کیست های اپیدرموئید
    این نوع کیست ها بسیار شایع هستند و به شکل کیسه های کوچک زیر  پوست تشکیل می شوند و با سلول های مرده پوست پر می شوند. همچنین آنها معمولا در صورت، گردن و تنه یافت می شوند. کیست های اپیدرموئید معمولا در مردان ایجاد می شوند و بیشتر در بزرگسالان شایع تر از کودکان می باشند.
  4. کیست پیلو نیدال
    کیست پیلو نیدال یا سینوس پیلونیدال زمانی اتفاق می افتد که در اطراف فولیکول مو در چین باسن ایجاد می شود. این نوع کیست ممکن است مانند یک حفره یا منافذ کوچک در پوست بنظر برسد که دارای یک لکه یا موی تیره می باشد.
  5. استاتوسیستوما
    این نوع کیست ها معمولا غیر سرطانی هستند که در وضعیت پوستی مالتی پلکس استاتوسیستوما دیده می شود. در هنگام ایجاد شدن این نوع بیماری رشد از غدد چربی ایجاد می شوند که مسئول ترشح ماده روغنی سبوم هستند‌ این نوع کیست ها معمولا ابتدا در سنین نوجوانی ظاهر می شوند و روی نیم تنه، گردن، بازوها و قسمت بالایی پا ظاهر می شوند. بهتر است بدانید که کیست های استاتوسیستوما بسیار نادر هستند و در اطراف ریشه های موهای زائد ایجاد می شوند.

درمان کیست مویی

علائم کیست‌های عفونی مویی

کیست های مویی معمولا خود به خود از بین می روند ولی دارای علایمی هستند که شامل موارد زیر می باشند:

  • تورم
  • چرک
  • سرخی
  • خارش
  • درد
  • بو
  • تب

درمان خانگی کیست مویی

اگر می توانید در حین بهبودی کیست های مویی اصلاح کردن را کنار بگذارید، بهتر است که همیشه آن را تمیز و مرتب نگه دارید. شما می توانید با یک درمان خانگی ساده به  روند بهبود این بیماری کمک فراوانی کنید. پس فقط با یک دستمال گرم و تمیز به عنوان یک کمپرس بر روی پوست خود بمالید که این حرکت می تواند به درمان کیست مویی کمک کند. همچنین می توانید از برخی درمان های موضعی اعم از بدون نسخه و یا نسخه پزشک مانند روغن درخت چایی استفاده کنید.

نحوه درمان انواع کیست مویی

بهتر است بدانید که درمان کیست های مویی بسته به نوع کیست درگیر متفاوت است. برخی از کیست ها ممکن است نیاز به درمان با پماد آنتی بیوتیک و یا جراحی داشته باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است اصلا نیازی به درمان نداشته باشند.  در ادامه به نحوه درمان انواع کیست مویی می پردازیم.

  • کیست مویی فولیکولیت
    کرم ها و لوسیون های آنتی بیوتیک موضعی و همچنین آنتی بیوتیک های خوراکی را برای درمان کیست های مویی رشد کرده ناشی از فولی کولیت استفاده کرد. فولیکولیت مضمن یا عود کننده ناشی از تراشیدن، اپیلاسیون را می توان در طی یک دوره حداقل سه ماهه درمان کرد. اگر به نظر شما این نحوه درمان به نتیجه نرسید، می توانید از لیزر موهای زائد استفاده نمایید. همچنین شما می توانید از کورتیزون خفیف نیز استفاده کنید.
  • کیست تری شیلمال
    این نوع کیست نیازی به درمان ندارد، مگر اینکه علایمی را بر روی پوست شما ایجاد نماید. نحوه درمان این نوع کیست شامل جراحی، تخلیه کیست یا برداشتن کیست بدون برش می باشد.
  • کیست اپیدرموئید
    جالب است بدانید که برای درمان کیست اپیدرموئید نیازی به درمان نیست مگر اینکه کیست علایمی همچون التهاب، قرمزی یا حساسیت ایجاد نماید. اگر این علایم ایجاد شد شما می توانید کمپرس گرم را در خانه امتحان کنید. همچنین پزشکان متخصص آنتی بیوتیک و جراحی را برای درمان این نوع کیست توصیه می کنند.
  • کیست پیلونیدال
    اگر کیست پیلونیدال عفونی شود، به آن آبسه پیلونیدال می گویند. نکته بسیار مهمی که وجود دارد این است که آنتی بیوتیک ها به تنهایی عفونت را درمان نمی کنند و شما باید برای تخلیه و یا برداشتن کیست از جراحی استفاده کنید.
  • کیست استاتوسیستوما
    این نوع کیست ها را می توان با جراحی و لیزر برداشت و همچنین آنتی بیوتیک های خوراکی به کاهش التهاب این بیماری کمک فراوانی می کند.
  • کیست های مویی پوستی
    در حال حاضر هیچ نوع درمان استانداردی برای این نوع بیماری نادر وجود ندارد.

جراحی کیست مویی

چه چیزی باعث ایجاد کیست مویی می‌گردد؟

کیست های مویی اغلب در جایی ظاهر می شوند که موهای شما درشت یا مجعد است. در نتیجه اگر موهای ضخیم یا مجعد دارید ممکن است بیشتر به کیست های مویی رشد کرده مبتلا شوید. کیست ها همچنین می توانند در جایی ایجاد شوند که سلول های مرده پوست فولکول های مو را مسدود می کنند.

همچنین بهتر است بدانید که از بین بردن موها یکی از شایعترین علل به وجود آمدن کیست های مویی از طریق اصلاح، اپیلاسیون و موچین می باشد. این روش ها می توانند پوست شما را تحریک کرده و آن را ملتهب و متورم کند.

چگونه از بازگشت کیست مویی جلوگیری کنیم؟

اگر تعداد زیادی کیست مویی رشد کرده دارید اقدامات زیر می تواند از بازگشت آنها جلوگیری کند:

  • قبل از اصلاح پوست خود را با آب گرم با یک پاک کننده ملایم بشویید.
  • قبل از اصلاح از یک لایه بردار ملایم برای از بین بردن سلول های مرده پوست استفاده کنید.
  • از یک تیغه برقی استفاده کنید و سعی کنید در همان قسمت ها حرکت نکنید. ابزار اصلاح را تمیز نگه دارید.
  • از نزدیک اصلاح نکنید.
  • همیشه در جهتی که مو رشد می کند اصلاح کنید و پوست را نکشید.
  • در صورت امکان، کمتر اصلاح کنید.
  • بعد از اصلاح پوست خود را مرطوب کنید.

اگر مشکلات مزمن موهای زیر روییده دارید، بهتر است به طور کلی از اصلاح خودداری کنید. در عوض، روش‌ های دائمی برای از بین بردن موهای زائد مانند لیزر درمانی یا الکترولیز را در نظر بگیرید.

مقاله چگونه زخم بستر می‌گیریم؟ برای مطالعه بیشتر

چه زمانی باید به یک متخصص مراجعه کرد؟

کیست های مویی ممکن است خود به خود یا با درمان ساده از بین بروند. با این حال، ممکن است برای درمان کیست مویی پیشرفته، نیاز به مراجعه به یک متخصص داشته باشید. همچنین اگر کیست عفونی به نظر می رسد یا بعد از درمان خانگی از بین نرفته است، به یک متخصص می بایست مراجعه کنید. آنها می توانند  آنتی بیوتیک ها  و سایر درمان ها را برای جلوگیری از گسترش عفونت و جلوگیری از ایجاد اسکار به شما بدهند.

نتیجه گیری

نکته ی قابل توجه این است که شما هرگز نباید کیست مویی روییده را بیرون بیاورید زیرا می تواند باعث عفونت و جای زخم شود. کیست ها ممکن است خود به خود از بین بروند، اما اگر درد دارند، قرمز به نظر می رسند یا چرک ترشح می کنند، برای درمان باید به پزشک مراجعه کنید. برای کاهش احتمال ابتلا به کیست های مویی روییده، پوست خود را تمیز و به آرامی لایه برداری و مرطوب نگه دارید.

سوالات متداول

  1. چگونه از شر جای زخم موهای زیر پوستی خلاص شوید؟
    لیزر درمانی گزینه ای برای خلاص شدن از شر جای زخم مو است. اگرچه لیزر درمانی نمی تواند جای زخم را به طور کامل از بین ببرد، اما می تواند جای زخم را کمتر به چشم بیاورد. همچنین می تواند درد اسکار و خارش را کاهش دهد.
  2. آیا کیست های مویی رشد کرده می توانند باعث عفونت شوند؟
    کیست ‌های مویی باعث عفونت نمی‌شوند   ، اما اگر باکتری ‌ها در داخل یا اطراف آن رشد کنند، ممکن است عفونی شوند.
  3. موهای رشد کرده را با چه چیزی می توان اشتباه گرفت؟
    کیست های مویی رشد کرده می توانند شبیه آکنه کیستیک یا سایر جوش ها باشند. اگر آنها در ناحیه شرمگاهی باشند، برجستگی ها را می توان با زخم های تبخال تناسلی اشتباه گرفت.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

مدیریت کلینیک زخم : 09168403168
 تماس و نوبت دهی 1 : 09058131039
تماس و نوبت دهی 2 : 06133372066☎

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *