

زخم بستر به آسیب بافت بدن در اثر ایجاد فشار یا فشار همراه با خراشیدگی و سایش دراز مدت بر یک یا چند نقطه از بدن،گفته میشود.خوابیدن طولانی مدت در یک وضعیت ثابت،سائیدگی در صندلی یا بستر،استفاده از لگن بیمار نامناسب یا کشیدگی با ملحفه میتواند به بخشی از پوست یا بافت بدن آسیب بزند.زخم بستر به علت فشار طولانی مدت و تمرکز آن در یک یا چند نقطه بر روی پوست و بافت اطراف آن ایجاد می شود و معمولا در اثر نوعی اصطحکاک یا برش در پوست تشدید پیدا کرده و نمایان می شوند احتمال بروز زخم بستر در بیمارانی که به هر علتی از جمله عوارض سالمندی،به مدت طولانی بستری بودن و در صندلی چرخدار قرار دارند به شدت افزایش می یابد. زخم ها،ناشی از فشار و خراش است و در نقطه ای که بافت های نرم داخلی بدن بین استخوان و پوست به دام افتاده اند به وجود آمده و علت آن فشار استخوان بر رگ ها و مویرگ های خون رسان به بافت ها و پوست است.در اثر این فشار ،جریان خون محدود شده و سبب آسیب رساندن به سلول های پوست و بافت های بدن و گاهی اوقات مرگ آنها می شود. زخم بستر معمولا در پوست اطراف نقاطی از بدن چون دنبالچه،استخوان خاجی،پاشنه ها و ران ظاهر می شود اما در پوست نقاطی مثل شانه،آرنج و زانو نیز مشاهده می شود .
مراحل پیدایش
مرحله اول رنگ پوست قرمز می شود و با فشار آوردن روی آن نقطه ، رنگ آن تغییر نمی کند
مرحله دوم قسمت هایی از سطح پوست از بین می رود چیزی شبیه تاول
مرحله سوم از بین رفتن تمامی بافت های پوست،در این مرحله زخم باز است
مرحله چهارم از بین رفتن تمامی بافت های پوست و لایه های زیرین آن حتی عضلات تا استخوان
علایم عفونی شدن
دردناک شدن اطراف زخم،بدبو شدن زخم،عفونت زرد رنگ یا سبز رنگ ضخیم و تورم در اطراف آن از اعلایم و نشانه های عفونی شدن زخم بستر می باشد.
عدم تحرک ممکن است به خاطر سلامت بدنی ضعیف،آسیب نخاعی و دلایل دیگری باشد.
آسیب های نخایی،اختلالات عصبی و شرایط دیگر میتواند منجر به از دست دادن احساس فرد شود.ناتوانی در درک احساس و درد می تواند منجر به مطلع نشدن از علائم هشدار و نیاز به تغییر وضعیت بدنی شود.
افراد برای حفظ سلامت پوست و پیشگیری از شکنندگی بافت نیاز به مایعات،پروتئین،ویتامین ها و مواد معدنی در رژیم غذایی روزانه خود دارند.
سلولیت به معنای عفونت پوست و بافت نرم است. علائم آن می تواند گرما،قرمزی و تورم ناحیه آسیب دیده باشد . افراد مبتلا به اختلالات عصبی معمولا در منطقه ای که درگیر سلولیت شده،احساس درد نمی کنند.
عفونت ناشی از زخم بستر می تواند به مفاصل و استخوان ها نفوذ کند. عفونت های مشترک(آرتریت سپتیک یا ورم مفاصل) می تواند به غضروف و بافت ها آسیب برساند. عفونت های استخوانی(استومیلیت)میتواند عملکرد مفاصل و اندام را تحت تاثیر قرار دهد.
چه زمانی باید به کلینیک درمان زخم مراجعه کنید؟
اگر متوجه علائم هشدار دهنده زخم بستر شوید، ابتدا موقعیت بدنی خود را تغییر دهید تا فشار بر روی منطقه مد نظر تسکین یابد. اگر این علائم در مدت زمان ۲۴ تا ۴۸ ساعت بهبود نیافتند، با متخصص زخم مشورت کنید.
اگر علائم عفونت زخم مانند تب، زهکشی از زخم، درد، بوی بد یا افزایش تورم و قرمزی و افزایش حرارت پوست در اطراف زخم را مشاهده کردید سریعا به کلینیک زخم اهواز مراجعه کنید.
درمان های طب مدرن برای زخم بستر
امروزه از روشهای نوینی برای درمان این زخم ها استفاده می شود که تاثیر بسزایی در پیشرفت بهبودی آنها دارد که به پانسمان های تخصصی معروف هستند. در این روشها از پانسمان های پیش ساختهای استفاده میشود که دارای نقره یا کربن (برای جلوگیری از عفونت و بوی نامطبوع زخم) ویا مواد معدنی (که در رشد سلولی تاثیر دارند) میباشند.
از پانسمان های حاصل از کشت فیبروبلاست و انواع پانسمان های گرفته شده از پوست میگو و سلول های پرده آمنیوتیک نیز می توان برای ترمیم زخم های بستر استفاده کرد.
لیزر برای درمان زخم بستر
از حرارت، لیزرهای کم توان و امواج اولترا ویولت و بنزوییل پراکسید ۲۰ درصد هم می توان کمک گرفت. لیزرهای فرکوئنسی اولتراسوند که به صورت الکتریکال خونرسانی را تحریک می کند و لیزرهای ولتاژ مونوفازیک یا جریان های های ولتاژ پالس مونوفازیک نیز می تواند مفید باشد
گروه پزشکی درمان زخم بستر در کلینیک زخم اهواز
برای مراقبت از زخم بستر بیماران از یک رویکرد چند رشته ای استفاده می شود. در این رویکرد پرستاران،پزشکان و فیزیوتراپیست هایی که در مراقبت از زخم آموزش دیده اند با هم کار میکنند تا بهترین نتیجه ممکن را برای بیمار فراهم کنند.
پزشکان زخم بستر
کلینیک زخم اهواز با بهرهمندی از حضور پزشکان متخصص و باتجربه در زمینه زخم بستر امکان درمان و التیام تمام درجات زخم بستر و شناسایی آنها را برای بیماران فراهم می آورد. پزشکان کلینیک زخم آسا با تخصصهای پزشکی مرتبط با زخم و تمرکز ویژه در زمینه انواع زخمها از جمله زخم بستر، بهترین گزینه برای رفع مشکل بیماران مبتلا به این مشکل خواهند بود. در کلینیک زخم آسا، با توجه به محل زخم بستر، درجه پیشرفت آن و سوابق پزشکی بیمار، بهترین متخصص زخم برای درمان انتخاب و معرفی خواهد شد.
سایر اعضای تیم درمانی زخم بستر
اعضای کامل تیم درمانی کلینیک زخم اهواز برای درمان زخم بستر از مراحل اولیه مراجعه تا حاصل شدن بهبودی کامل،به شرح زیر خواهد بود:
_یک پزشک یا پرستار متخصص در مراقبت از زخم
_یک پزشک مراقبت های اولیه که بر برنامه درمانی بیمار نظارت دارد.
_پرستاران یا دستیاران پزشکی که هم از زخم ها مراقبت می کنند و هم نحوه مدیریت زخم ها را به بیمار ارائه می دهند.
_ یک مددکار اجتماعی که به بیمار یا خانواده او کمک می کند تا به منابع درمان و مراقبت دسترسی داشته باشد و همچنین به اضطراب ها و نگرانی های مرتبط با بهبودی طولانی مدت رسیدگی می کند.
_ یک فیزوتراپیست که به بهبود حرکت بیمار کمک میکند.
_یک کاردرمانگار که به نشستن مناسب بیمار کمک میکند.
_یک متخصص تغذیه که نیاز های غذایی بیمار را بررسی میکند.
_پزشک متخصص در بیماری های پوست
_جراح مغز و اعصاب،جراح عروقی،جراح ارتوپد یا جراح پلاستیک