مقالات

کرونا ویروس

کرونا ویروس

کرونا ویروس ها، خانواده بزرگی از ویروس ها و زیر مجموعه کرونا ویریده هستند که از ویروس سرما خوردگی معمولی تا عامل بیماری های شدیدتری همچون سارس، مرس و کووید 19 را شامل می شوند. کرونا ویروس ها در سال 1965 کشف شدند و مطالعه بر روی آن ها به طور مداوم تا اواسط دهه 1980 ادامه داشت. این ویروس به طور طبیعی در پستانداران و پرندگان شیوع پیدا می کند، با این حال تاکنون هفت کرونا ویروس انسانی کشف شده است. آخرین نوع آنها، در دسامبر 2019 در شهر ووهان چین با همه گیری در انسان شیوع پیدا کرد.

نام شناسی:

مطالعه بشتر:ساخت اولین بانداژ هوشمند

واژه کرونا ویروس از کلمه زبان لاتین“corona” یا کلمه یونانی “κορώνη” به معنی تاج یا هاله گرفته شده است. این واژه به مشخصه ظاهری ویریون ها ( شکل عفونی ویروس که در زیر میکروسکوپ الکترونی دیده می شود)، اشاره دارد که حاشیه ای از سطح بزرگ و پیاز دار داشته و یادآور تصویری از یک تاج سلطنتی یا تاج خورشیدی است. از این بابت کرونا ویروس را ویروس تاج دار نیز می نامند.


ساختار:

کرونا ویروسکرونا ویروس ها زیر مجموعه کرونا ویریده هستند. ساختار آنها نیز دارای یک ژنوم آر ان ای معمولی است. افراد مسن افرادی که همزمان دارای بیماری دیگری از جمله دیابت و بیماری های قلبی باشند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به کرونا ویروس ها هستند. معمولا شدت سرما خوردگی که کرونا ویروس عامل آن باشد بیشتر است. کرونا ویروس ها که پس از راینو ویروس ها بزرگترین عامل ابتلا به سرما خوردگی هستند، بیشتر در زمستان باعث سرما خوردگی می شوند. اگر چه کرونا ویروس ها بیشتر در حیوانات دیده می شوند، اما هفت نوع از آن ها دستگاه تنفسی بدن انسان را تحت تاثیر قرار می دهد. تشخیص اینکه علت بیماری کرونا ویروس باشد یا خیر کمی مشکل است، چرا که برخلاف راینو ویروس ها به سختی در آزمایشگاه رشد و نمو می کنند. ساختار این ویروس از دو لایه تشکیل شده است، هسته این ویروس را مواد ژنتیکی و لایه بیرونی آن را تاج های پروتئینی تشکیل داده اند. خانواده ویروس کرونا همیشه از گونه حیوانی به گونه دیگری منتقل شده است. این ویروس برای انتقال آسان تر ممکن است تکامل پیدا کند و موجب بیماری سخت تری شود.

انواع کروناویروس انسانی:

کرونا ویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که برای اولین بار در سال 1960 کشف شده اند. آنها موجب بروز بیماری های از خانواده سرما خوردگی در انسان و حیوانات می گردند و از ویژگی ظاهری آن ها زوائد تاج مانند بر روی سطوح دیواره ویروس ها می باشد. گاهی برخی از کرونا ویروس ها به دستگاه تنفسی حمله می کنند و گاهی علائم خود را در روده و معده افراد نمایان می کنند. علائم ویروس کرونا در ریه، معمولا در سرما خوردگی های معمول و نوعی سرما خوردگی ترشح آور به نام پنومونیا ظاهر می شود که معمولا در بیشتر افراد با سرما خوردگی ملایمی همراه است.

  •   HCoV-229E
  • HCoV-OC43
  • HCoV-NL63، کشف شده در سال ۲۰۰۴
  • HCoV-HKU1، کشف شده در سال ۲۰۰۵ در هنگ کنگ

این چهار نوع کروناویروس، به صورت مرتب در جمعیت انسانی ایجاد بیماری می‌کنند و باعث عفونت سیستم تنفسی در کودکان و بزرگسالان می‌شوند. اما انواع دیگری از این ویروس هستند که با علائمی شدیدتر همراه می‌شوند؛ مانند سارس، مرس و کووید ۱۹.

کرونای 2019 (کووید 19):

کرونا ویروس

در دسامبر 2019، برای اولین بار در شهر ووهان استان هویئی چین، پس از اینکه مردم بدون علت مشخصی دچار سینه پهلو شدند و واکسن ها و درمان های موجود موثر نبودند، نوع جدیدی از کرونا ویروس با همه گیری در انسان شناسایی شد. از میان نخستین افرادی که به ویروس آلوده شده اند، مشخص شد که دو سوم آنها با بازار عمده فروشی غذاهای دریایی هوانان، که در آن حیوانات زنده نیز به فروش می رسد، ارتباط داشته اند. تا 30 بهمن، این کرونا ویروس جدید، جان بیش از 2709 نفر را گرفته و بیش از 73/332 نفر به این ویروس در 80 کشور تایید شده که از جمله در تایلند، کره جنوبی، ژاپن، تایوان، استرالیا، سنگاپور، نپال، ویتنام، اندونزی، آلمان، روسیه، فیجی، فرانسه، ایران و آمریکا مبتلا شدند. با عبور تعداد قربانیان ویروس کرونا از مرز 1000 نفر سازمان جهانی بهداشت برای بیماری ناشی آن نام رسمی انتخاب کرده است – کووید 19- که اشاره ای دارد به کرونا، ویروس، بیماری، و سال 2019 این نوع کرونا ویروس قبل از این همه گیری در انسان دیده نشده بود. برآوردهای نخستین نشان می دهد که درصد مرگ و میر این ویروس بین 2 تا 3 درصد مبتلا شدگان است.

علائم اصلی کرونا:

کرونا ویروس

با توجه به نوع کرونا ویروس، علائم می تواند از نشانه های سرما خوردگی عادی تا تب، سرفه، تنگی نفس و مشکلات حاد تنفسی باشد. همچنین بیمار ممکن است سرفه های چند روزه ظاهرا بدون دلیل نیز داشته باشد. کرونا ویروس مرس، بر خلاف سارس، نه تنها دستگاه تنفس بلکه ارگان های حیاتی دیگر بدن مثل کلیه و کبد را نیز درگیر می کند. در موارد حاد مشکلات گوارشی نظیر اسهال، نارسایی حاد تنفسی، اختلالات انعقادی خون و نارسایی کلیه نیز گزارش شده است که این مورد می تواند بیمار را به همودیالیز نیازمند کند.

نحوه انتقال بیماری کرونا

1- فرض بر این است که این ویروس اساسا از راه گسترش فرد به فرد منتقل می شود:

  • بین افرادی که در تماس نزدیک با یکدیگر هستند (در فاصله ای کمتر از 2 متر)
  • از طریق قطرات ریزتنفسی زمانی که یک فرد مبتلا، عطسه یا سرفه می کند. این ریز قطرات می توانند وارد دهان یا بینی افراد نزدیک شوند و یا احتمال دارد به دورن ریه ها نیز استنشاق شوند.

2- افراد از طریق تماس با سطوح و اشیایی که ویروس را روی خود دارند و سپس دست زدن به دهان، بینی و احتمالا چشم های خود، مبتلا به کرونا می‌شوند.

کرونا ویروس چند وقت روی سطوح باقی می ماند و دوره نهفتگی آن چند روز است؟

هنوز به طور قطعی مشخص نیست که ویروس کرونا یا nCoV تا چه مدت روی سطوح می‌ماند، اگرچه مطالعات اولیه نشان می‌دهد که ممکن است ساعتها یا بیشتر روی سطوح مختلف باقی بمانند. ضدعفونی کننده های ساده می‌توانند ویروس را از بین ببرند و باعث می‌شوند دیگر امکان عفونت افراد وجود نداشته باشد.
دوره نهفتگی این بیماری بر اساس تخمینی که از بیماری های مشابه در این خانواده وجود دارد (مانند سارس یا مرس) حدود 14 روز است. آنتی بیوتیک ها علیه ویروس ها بی اثرند و تنها بر عفونتهای باکتریایی موثرند بنابراین در مورد ویروس کرونا هم مصرف آنتی بیوتیک ها بی فایده خواهد بود.

درمان و رژیم غذایی مناسب برای ویروس کرونا چیست؟

در حال حاضر هیچ داروی مشخصی برای جلوگیری و درمان بیماری کرونا وجود ندارد، اگرچه کسانی که به این ویروس مبتلا هستند باید مراقبت های لازم برای درمان و برطرف شدن علایم را دریافت کنند. بر اساس گزارشWHO اقدامات زیر به طور خاص به عنوان دارو برای nCoV توصیه نمی‌شوند، زیرا آنها برای محافظت از خود موثر نیستند و حتی می‌توانند مضر باشند:

  • استعمال سیگار
  • نوشیدن چای گیاهی سنتی
  • پوشیدن ماسک
  • مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک

توصیه های بهداشتی در رابطه با کرونا

1-  شستن مرتب دستها با آب و صابون یا استفاده از محلولهای ضد عفونی با پایه الکل
2- زمان عطسه و سرفه، دهان و بینی خود را با دستمال بپوشانید و سپس دستمال استفاده شده را دور بیندازید و دستهای خود را بشویید.
3- حداقل یک متر فاصله بین خود و دیگران را رعایت کنید، به خصوص با افرادی که در حال عطسه یا سرفه هستند.
4- از تماس دست ها با چشم ها و بینی و دهان خودداری کنید. دستها در تماس با سطوح مختلفی هستند که ممکن است آلوده به ویروس باشند.
5- اگر تب دارید یا بشدت سرفه می‌کنید و مشکل تنفسی دارید فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
6- اگر علائم تنفسی خفیف دارید و سابقه مسافرت به مناطق آلوده را ندارید، به دقت بهداشت تنفسی و دستها را رعایت کنید و تا حد امکان تا زمان بهبود در منزل بمانید.
7- به عنوان احتیاط عمومی، هنگام بازدید از بازارهای زنده حیوانات، بازارهای مرطوب یا بازار محصولات حیوانات، اقدامات بهداشتی عمومی را انجام دهید.
8- از مصرف محصولات حیوانی خام یا خوب پخته نشده خودداری کنید.
9- طبیعی است که در حال حاضر با شیوع بیماری احساس ناراحتی و اضطراب و ترس داشته باشید. در این مواقع بهتر است با افرادی که اطمینان دارید می‌توانند به شما کمک کنند یا خانواده و دوستان صحبت کنید.
10- اگر باید در خانه بمانید سبک زندگی سالمی را در پیش بگیرید که شامل وعده های غذایی سالم، خواب کافی، ورزش و ارتباط با افرادی است که دوستشان دارید از طریق تلفن یا ایمیل.
11- سیگار نکشید و از الکل و دیگر مواد محرک یا مخدر برای غلبه بر اضطراب و ناراحتی خود استفاده نکنید.
12- اطلاعاتی که می‌تواند در این زمینه مفید باشد را جمع آوری کنید.
13- نگرانی تان را با کمتر دنبال کردن2 اخبار حوادث و بحران شیوع از رسانه ها و شبکه های اجتماعی،2 محدود کنید.
14- بهتر است بچه ها نزدیک والدین و افراد خانواده بمانند و وسایل سرگرمی و بازی آنها در خانه فراهم شود تا حد امکان از حضور در پارکها و زمینهای بازی منصرف شوند.
15- بچه ها در این مواقع دچار اضطراب بیشتری می‌شوند که بهتر است حمایت عاطفی بیشتری از خانواده خود دریافت کنند.

 

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *